doe eens gek

Het is dagelijkse kost die gewoontes van ons. Ik en jullie ook, gaan er mee naar bed en we staan er weer mee op. Gewoontes, ingepompt door pa en moe. Vele daarvan zijn de basis voor onze normen en waarden maar hoeveel rituelen hebben we er inmiddels zelf bij bedacht? Welke gewoontes hebben we onszelf aangemeten omdat we denken dat ze goed voor ons zijn of bij ons horen?

Altijd en overal op tijd komen bijvoorbeeld. Of er een sport van maken om juist overal als laatste binnen te komen en als laatste weggaan. In veel van onze bezigheden zitten rituelen en dan doel ik niet op de dingen die nu eenmaal zo gebeuren omdat het praktisch is – zoals eerst de vaat afwassen en daarna afdrogen – maar op de handelingen die we doen waar het helemaal niet nodig is. Moet ik voorbeelden noemen? Op welke plek ga je zitten in een ruimte waar de tafels en stoelen in een U vorm zijn opgesteld? Ik rechtsvoor. Welke handelingen voer je uit als je binnenkomt op je werk? Zit daar ook een volgorde in zoals eerst de computer aanzetten en dan pas de jas uit?

Waar die veilige gewoontes en rituelen vandaan komen kunnen we allemaal wel bedenken maar uit de wetenschap is gebleken dat we het vooral van de dieren hebben afgekeken. Echt nodig hebben we ze niet. Gewoontes schakelen je denken en gevoel uit, alles gebeurt in de automatische piloot. Hoe saai is dat? Sterker nog, gewoontes en rituelen staan onze creatieve geest in de weg.

We barsten van de clichés en standaard openingszinnen. Weg ermee! Een zinnetje als ‘Hoe gaat het?’ betekent vandaag de dag niets meer dan gedag zeggen. Of nog erger: ‘Gaat het goed?’ We voelen er niets bij, en we verwachten dan ook een standaard antwoord terug zoals: ‘Goed’ of, ‘Ja hoor!’ Wat dan ook vrijwel altijd gebeurt. En vervolgens gaan we uit elkaar terwijl het misschien helemaal niet zo goed gaat met degene die net nog zei van wel. En had hij of zij liever een echt luisterend oor gehad. Spreek bij wijze van verandering de eerstvolgende die je ontmoet eens aan met: ‘Hallo (naam) wat fijn dat ik je weer eens zie!’ Hoe verrassend zal dat zijn.

Laten we eens stil staan bij onze gewoontes en er een paar overboord gooien. Laten we het allemaal eens anders doen. Kom op, doe eens gek!